Статии

Публикувана в "Здравна поща" на 04 Февруари 2014

Каза за "Здравна поща" д-р Радослава Павлова, консултант по здравословно хранене

- Д-р Павлова, не малка част от хората приемат като драма трупнатите 2-3 кг по време на празничните трапези. Проблем ли е възстановяването на теглото след Коледа и Нова година?

- Най-напред, според мен, е повече от нормално в празничните дни човек да се отпусне, да опита повече и различни ястия. Естествено и количествата в спокойна, неработна обстановка, обикновено са по-големи. Против съм фанатичното придържане към диети и калории - стресът и на организма, и психическият от тях, далеч не е здравословен.
Най-лесно и безболезнено е точно тези "празнични" 2-3 кг да се свалят с разтоварващ ден, примерно веднъж седмично. Достатъчно е да си приготвим 1-1,5 кг плодове от типа на кисело-сладки ябълки, киви... без банани и грозде.

През деня се консумират плодовете при усещане на глад, в промеждутъците зелен чай и вода с резенче лимон за освежаване. Вечерята е нормалната, но без прекаляване с количества и тежка храна. След такъв ден човек се чувства лек и освежен, постепенно и без напрежение губи излишните килограми. Всъщност, добре е да си правим подобни разтоварващи дни дори когато нямаме намерение да сваляме килограми.

- Има ли диета, която Вие препоръчвате на хората с наднормено тегло?

- Не. Пациентите, които се обръщат към нас, биват сериозно изследвани от различни специалисти, за да може да бъде изработен индивидуален режим, съобразен и със здравословното състояние на конкретния човек. Ако трябва да говорим за здравословен тип хранене, подходящ за най-големия процент от хората, съветите, които аз бих дала са няколко. Първо, добре е да се храним на всеки 3-4 часа. Редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и спомага за доброто храносмилане. В менюто трябва да са включени представители на 4-те основни групи храни: зърнени храни и картофи, зеленчуци и плодове, мляко и млечни продукти, месо, риба, яйца, бобови храни и ядки. Всяка група приблизително трябва да заема 1/4 от храната за деня. Източници на белтъчини трябва да се приемат на всяко хранене, зеленчуци - при всяко основно хранене.
На работното място или у дома, особено ако работата не е свързана с движение, идеалното решение е да се държат приготвени вкъщи малки закуски - сушени плодове, сурови ядки... Идеята е чувството за глад да бъде потушавано дори когато нямате време за хранене и това да става не със солети, чипс, вафли и други вредни храни. Вредни не толкова заради калориите дори, колкото заради състава на някои от тях.

- Как да изработим здравословни навици за хранене у дома?

- Може би трябва да се започне с почистване на дома от изкушаващите храни. Изхвърлете сладоледа и сложете във фризера кисело мляко с плодове на негово място. Махнете захарницата от масата и сложете бурканче мед. Подарете печените ядки и сложете сурови на тяхно място. Следва ограничаване на обработените храни, богати на рафинирани въглехидрати, трансмастни киселини, глюкозо-фруктозен сироп, овкусители и консерванти. В същото време на организма трябва да се осигури достатъчно количество есенциални мазнини чрез риба, зехтин, ленено семе, студенопресовани растителни масла. Животинските мазнини, съдържащи се в месото и млечните продукти не бива да се избягват. Масло и заквасена сметана трябва да се употребяват както и пълномаслени натурални млечни продукти.
Много важно е да се пазарува по списък за седмица поне и храната да се приготвя вкъщи, а етикетите на купуваните продукти да се четат. Храната трябва да е разнообразна и да се приготвя вкъщи, при това с колкото се може по-малко обработка.
Успехът в създаването на здравословен режим на хранене зависи от осъзнаването на това, че не става въпрос за постоянни, мъчителни лишения. Ако сте посегнали към любима нездравословна храна, не е проблем, стига да се случва рядко и да поддържате останалите здравословни навици. Можете да се забавлявате и да се храните вкусно и със здравословни храни. Има хора, които имат различен начин на хранене - само един или два пъти дневно. Това не означава задължително проблем, особено след като са здрави, жизнени и нямат проблем с теглото. Стресът от глада и тежките диети винаги се отразява зле на организма и в огромния процент случаи няма дълготраен ефект. Промененият тип хранене в посока здравословни навици, осигурява постепено желания ефект, но за цял живот.