Медиите за нас

Публикувана в "Здравна поща" на 05 Март 2014

Съветва д-р Радослава ПАВЛОВА, диетолог, управител на Консултативен център "Мета Перфект"

dr-pavlova2Постите могат да бъдат идеално време за пречистване и дезинтоксикация. Мнозина се оплакват, че по време на пости заради засиления прием на въглехидратни храни - хляб, тестени изделия, сладкиши, с които преодоляват усещането за глад и си набавят енергия за работа, напълняват с 4-6 килограма. Всъщност с една равномерно балансирана диета може да се постигне както пречистване на тялото и духа, така и отслабване с около 3-4 кг, казва д-р Радослава Павлова. Хранителният режим, който тя препоръчва по време на пости, включва всички групи храни. Освен основните три хранения, е добре да има и две междинни - около 10,30 часа и около 16-16,30 часа.
Въглехидратите е най-добре да се консумират в първата половина на деня, за да заредят организма с енергия. Набавяме ги чрез хляб, царевица, картофи, ориз, овесени ядки...

Дневното хранене не може да не осигурява белтъчини - трябва да наблегнем на соевите продукти, киноа - непременно, ядки, риба - когато е позволена по време на постите и морски деликатеси, които са позволени по време на пости, защото не се приемат нито за месо, нито за риба. Задължителни са бобовите култури - боб, леща, нахут...
Свежите зеленчуци и всички видове плодове трябва да присъстват ежедневно в менюто. Освен, че тонизират и доставят витамини, осигуряват и така необходимите фибри. При зеленчуците, освен на салатните - краставици, зеле, марули, домати, моркови, червено цвекло и др., е добре да обърнем внимание също на спанак, коприва, лапад - вече достъпни на пазара.
Хубаво е да повишим консумацията на кълнове от семена и поници на ядки.
Групата на мазнините, както тази на въглехидратите и белтъчините, също задължително трябва да присъства в балансираната диета на постещия - чрез растителни мазнини, масла от семена и ядки, масло от орехи, кокосово масло.
При първото междинно хранене сутрин можем да заложим на ядките - полезни са сурови. Една шепа трайно възпрепятства чувството за глад и осигурява енергия на организма. За междинното хранене следобяд - плодове и зеленчуци, за да осигурим фибрите, нужни за дезинтоксикация.
Единствено вечерното ядене трябва да е максимално леко, за да не трупаме енергия в енергийни депа през нощта.
Според дългогодишните наблюдения на д-р Павлова, ако по време на пости човек е следвал балансирана диета, той не се нуждае от захранване, когато преминава към месо, млечни продукти и яйца, защото няма да изпитва глад и недостиг, тласкащи го към прекомерна консумация на извадените от менюто храни по време на периода на пречистване.