Книга

ВЪВЕДЕНИЕ

Защо точно Палео?

 И Българското Палео...

Преди месец заминах на посещение при дъщеря ми в САЩ. Началото съвпадна с новогодишните празници. Хладилникът беше пълен с вкусни и калорични неща, а трапезата на всяко ядене се огъваше от разнообразна храна – американска и традиционна българска. Заради празниците в къщата на дъщеря ми идваха много гости – нейни колеги и приятели на семейството. По време на една вечеря разговорът се завъртя около преяждането по празниците, качеството на хранителните продукти за ежедневна консумация в САЩ и България. Тогава чух за една от нашумелите в последните години в САЩ Палео диета и след като гостите си тръгнаха двете с дъщеря ми решихме в близките дни да направим необходимото проучване, да се снабдим с продукти и да пробваме диетата.

Аз съм на 56 години. По професия съм ветеринарен лекар и работя като специалист в катедра „Физиология на животните”. Никога до този момент в живота си не съм пазила диети. И поначало като чуя думата „диета” винаги съм била с противоречиви чувства. След като прочетох книгата на д-р Лорен Кордейн Палео диета осъзнах, че подобно на останалите видове,  съвременните хора са генетично приспособени към околната среда на своите предци, тоест, към околната среда в която предците им са оцелявали и която впоследствие е моделирала генетичната им характеристика. Може би около 95% от историята на хората «се покрива» от Палеолита и само в някакви си 5% от развитието на човечеството (приблизително 12000 години) хората обработват земя и отглеждат животни. И все пак ми се струва, че 10 000 – 12 000 години не са толкова малко за еволюция и привикване на тялото и храносмилателната система към новите условия на живот и развитието на земеделието. Напълно съм съгласна, че извращенията на хранително-вкусовата промишленост от последните 100-на години трябва да са вън от чинията на всеки трезво-мислещ съвременен човек, който се интересува поне мъничко за здравето си - няма начин бруталните количества захар, сол, трансмазнини, стабилизатори, овкусители, оцветители и какви ли не други да дават нещо полезно или здравословно на телата ни. Напротив, мисля че телата ни дори не знаят как да се справят с толкова много допълнителни добавки!
Когато прочетох книгата тежах 59 килограма при ръст 165 см. На мен не ми се налагаше да свалям кг, но от доста време се чувствах подута и тромава. Освен това най-близките ми роднини страдат от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Преди 5 години ми откриха остеопороза и покрай многото изследвания аз се убедих, че имам сериозни проблеми в метаболизма. Имам също тежки алергични проблеми и реших, че ще пробвам поне за месец хранителния режим на Палео.
Дъщеря ми поръча по Интернет и книгата на д-р Лорен Кордейн – Палео рецепти. Ако се спазва този режим на хранене можем да ядем колкото и когато си поискаме от всички храни, които са яли нашите предци. Това включва всичко, което е растяло на земята (или под нея), по дърветата, храстите или пък допреди седмица е тичало или плувало. Бих казала, че тази диета е перфектният вариант за поддържане на дадено тегло. Доста е трудно да се преяде само с натурални храни, а дори и това да се случи, тялото ще реагира намалявайки апетита впоследствие.

И така – какво показа проучването: Наблегни на рибата, крехкото месо, суровите ядки, дивите горски плодове, гъбите, кореноплодните (без картофи), и изворната вода. Прочетохме книгите и тръгнахме в Хюстън, Тексас по големите магазини за хранителни стоки за да пазаруваме подходящите продукти за диетата.

Направихме си седмично меню. Резултатът за мене в края на месеца беше – неусетна загуба на 4 кг от теглото, изчезна чувството за тежест. Чувствах се много леко и бях в чудесна физическа форма. Покрай малката ми внучка по цял ден бях на крак, но вечер не се чувствах изобщо изморена. Като се върнах в България всичките ми познати и колеги като ме видеха ми казваха все едно и също нещо, че ме намират много освежена.