Здраве с натурални продукти

Fitline Лутеин

eyeОчите ни са изложени непрекъснато на вредните въздействия: изкуственото осветление, ултравиолетовото излъчване от слънцето, излъчванията от телевизионните и компютърни екрани, мобилни телефони и други. Тези фактори провокират образуването на свободни радикали, променят метаболитните процеси в клетките на очното дъно и преди всичко на макулата и очите могат да се увредят в значителна степен. От това можем да се защитим с продукти, които имат антиоксидантно действие.

Каротиноидите са ефикасни антиоксиданти, които укрепват и предпазват липидната мембрана на клетките и така предпазват от токсични свободнорадикални реакции. Те са с растителен произход и се намират в големи количества в зеленчуците и плодовете. Каротиноидите имат различно оцветяване, зависещо от броя на спрегнати двойни връзки. Заедно с хлорофила, участват в изграждането на хлоропластите – органели, в които се извършва фотосинтезата

В голямото семейство на каротиноидите, които са мастноразтворими вещества, са и общопознатите бета-каротини (най-важният провитамин А), ликопен (придава цвета на доматите, чушките и други), алфа-каротин, зеаксантин (определя цвета на царевицата).

В групата на каротиноидите важно място заема и лутеинът. Той е ксантофил, който произлиза от алфа-каротина и определя оцветяването на листата и цветовете. Растенията, богати на бета-каротин са: спанак, тикви за печене, като те съдържат и лутеин, и то до четири пъти по-голямо количество от бета - каротина.

Лутеинът участва във фотосинтезата заедно с хлорофила. Отсъствието на лутеин прави невъзможна фотосинтезата. Този каротиноид е много важен антиоксидант с детоксикираща роля.

Много автори са проучвали връзката между концентрацията на каротиноиди и състоянието на ретината. В Института за изследването на рака в Хаваите е доказано, че лутеинът най-ефикасно предотвратява пероксидазните реакции / едни от свободнорадикалните процеси / на мазнините, които са в значителна концентрация както в серума, така и в очите.

Лутеинът като ефективен неутрализатор на свободните радикали играе важна роля като антиоксидант. Важни каротиноиди за ретината са заексантин и лутеин. Заексантинът е необходим за очната макула (жълто тяло), а лутеинът е разпределен по цялата ретина.

При изследването на лутеина е установено, че той се натрупва в очите по определен начин. След внасянето и абсорбцията в организма той се натрупва на две места в очите: в макулата и в лещата на окото. Като последица от реакциите на свободните радикали настъпват такива промени в кръвоносните съдове на жълтото тяло, които довеждат до дегенерацията му. Резултатите от изследванията при по-възрастните хора несъмнено потвърждават факта - лутеинът играе роля при защитата на макулата. Изследванията в Харвардския университет доказват, че с доза 6 mg лутеин дневно възможността от увреждане на макулата намалява с 43%.

Лещата е най-често уврежданата част от окото. 98% от сухото вещество на лещата се падат на протеините.

Свободните радикали увреждат тези протеини, предизвиквайки тяхната дегенерация. Това е основата на заболяването, известно като “перде” /катаракта/, което е често срещано сред по-възрастните хора.

За развитието на “перде” са отговорни много фактори. Важна роля за появата му играе силната слънчева светлина, ултравиолетовото излъчване, дори тютюнопушенето. Някаи хронични болести, като например диабет, също увеличават риска от появата на “перде”.

За поддържане на нормалното зрение
Copyright MAXXmarketing GmbH
JoomShopping Download & Support