Новини

Постите не са диета за отслабване, някои хора могат да намалят теглото си, но много често се получава точно обратното заради приема на повече въглехидрати. Това разказа в първия ден на Великия пост, специалист диетологa д-р Радослава Павлова.

„Великият пост е древна традиция при нас в България. Хората са го правили в продължение на редица години, считайки, че като се хранят предимно с растителни храни и спазват каноните на православната църква, пречистват тялото и душата си.“

За да го спазваме така, че тялото ни да не изпада в недоимък на белтъчини, на здравословни мазнини, витамини и минерали, трябва да се информираме и да имаме предварителна подготовка.

Изключването на местните и млечните продукти води до лишаване от 20 аминокиселини, които тялото не може да синтезира. При необходими условия човек може да си набави 6 от тях. Високият клас растителни белтъчини, които се съдържат в хранителни продукти като чия, амарант и киноа, комбинирани правилно могат да компенсират някои от липсите. Това обясни д-р Павлова

Много хора по време на поста прекаляват с така наречените бързи въглехидрати - изделия от бяло брашно, бял ориз, картофи. Тези храни и грешното им съчетаване може да доведат до качване на килограми.

„Много рядко съм препоръчвала такъв тип хранене на хора, които са на инсулин“

Диабетиците също могат да постят ако следят редовно нивата на кръвната си захар със специализирано устройство или под лекарско наблюдение.

Цялото интервю, чуйте в сайта на БНР

По случай Международния ден на детето - първи юни, "Зонта клуб" Стара Загора, със съдействието на ръководството и училищното настоятелство на СОУ "Максим Горки" организира скрининг и профилактични прегледи на ученици от І-ви до ХІІ-ти клас за установяване на деца с наднормено тегло с цел избягване риска от диабет и хипертония.
На 16.05.2012 г. (сряда), от 08.30 до 16.30 часа в лекарския кабинет на училището специалисти от Консултативен център "Мета Перфект" гр. Стара Загора с управител зонтианката Радослава Павлова ще извършват благотворително прегледи на ученици от различни възрасти за уточняване на статуса им и препоръчване на подходящ лечебно-двигателен и хранителен режим. Средствата за закупуване на необходимите за изследванията консумативи ще бъдат дарени от "Зонта клуб" Стара Загора. С това благотворително събитие стартира програмата на "Зонта клуб" Стара Загора:
"ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ -НАЧИН НА ЖИВОТ".