Пациенти на индивидуален хранителен режим и употреба на хранителни добавки

Презентация на резултати в Радисън Блу хотел, София, 30.01.2016 г. , Академия по хранене, PM International

Бих желала да Ви запозная с резултатите на пациенти на Мета Перфект Консултативен център Стара Загора, постигнали своите цели с индивидуален хранителен план, включващ и хранителни добавки на PM International

I Пациент

Млада жена на 22 години, студентка по журналистика в Американски университет, гр. Благоевград.
За една година е качила 10 кг, правила е опити да ги свали, но безуспешно.

Основната причина за да ме потърси беше друга. „Имам акне и синдром на поликстозни яйчници“ обясни тя. Изминах дълго „пътуване“ - от кожния лекар до гинеколога. Стойностите на тестостерона ми са високи. Имам нередовен цикъл, преди година ми се появи и окосмяване около гърдите. Последното срина самочувствието ми. Изписаха ми лечение – таблетки за нормализиране на цикъла и антиандрогенно лекарство за понижаване на тестостерона. Прочетох много за страничните ефекти на лекарствата и за това, че няма никаква гаранция за трайно нормализиране на хормоналния баланс. В първия момент се отчаях, но след като премина шока се взех в ръце и започнах да търся алтернативни начини за справяне с проблема. Желая тялото ми да се изчисти от излишните мазнини и да изглежда стегнато. Искам нивата на хормоните ми да се нормализират, най-вече наднормените нива на тестостерона. Накрая тя ме попита мога ли да й помогна с подходящ хранителен режим и добавки за нормализиране на хормоналния баланс.

Отговорих й, че:

 • ако нарушенията са само функционални, т.е няма структурни промени в органите то тялото има собствени сили и механизми да се саморегулира. Обясних, че ще трябва да премине през пълен преглед от специалист вътрешни болести, и ще се наложи да направи допълнителни изледвания – за анализиране структурата на тялото й , изследвания на хормони – FT3, FT4, TSH, нива на Prolactin, LH, FSH, Estradiol, Testosteron.
 • Разясних й, че храната не е само източник на енергия, но може да бъде и лекарство, ако храните се подберат и дозират правилно – в нейния случай да се изключат храните, стимулиращи производството на тестостерон и да се включат такива, които да го понижат и да увеличат нивото на естрогените.

Кои са основните принципи в програмата на младата жена, на които заложих, за да постигна целта?
1. Храненето й трябваше да е сравнително нискокалорично. Приемът на по-малко калории спрямо дневните нужди за поддържане на теглото води до спад в тестостероновите нива. Това идеално се съвместяваше с другата ни основна цел- редуциране на излишното тегло. Пациентката беше с Индекс на телесна маса, сочещ първа степен затлъстяване. Тя беше заета с лекции и упражнения и нямаше възможност да си приготвя храната през деня сама. Затова й препоръчах да замества първите три седмици сутрешното и обедното си хранене с по 4 мерителни лъжици от шейковете Шоколад и Ванилия, като ги разтваря в прясно мляко с 1,5 % масленост или вода за да бъде по-нискалорично.

2. Храненето, въпреки, че е нискокалорично трябваше да осигури всички незаменими макро- и микронутриенти за организма. Трябваше да се възстанови алкално-киселинния баланс; да се подпомогне метаболизма чрез внасяне на хром пиколинат; цинк и натриев селенит– за промяна в хормоналния баланс и да се подобри състоянието на имунната й система. За постигане на тези цели пациентката започна да приема през първите две седмици рано следобед към 14.00 часа и 2 часа вечер след последното хранене по 1 ч. л. Ресторейт със стевия, разтворен в 150 гр. вода.
Чрез билковите екстракти от Аюрведа налични в Ресторейт със стевия целяхме повишаване на биоусвояемостта и постигане на по-добра бионаличност.

3. Понижаването на калориите в програмата не трябваше да е с повече от 20-25% от дневните нужди – при диагноза затлъстяване първа степен за да не се забави метаболизма и да изпадне в т.н. „икономичен режим“. Затова от 20-ия ден до края на третия месец жената трябваше да замества по едно хранене – обедно с шейк Шоколад или Ванилия и Ресторейт със стевия по един прием вечер два часа след хранене.

4. За изчистване на тялото от токсини й препоръчахме чай Fitline Herbaslim между основните хранения през деня.

5. В хранителния план, който допълнително й беше направен трябваше да се ограничат богатите на холестерол храни, които повишават тестостерона – червено месо, яйца и др. Беше препоръчано като цяло намаляване на приема на животински белтъчини. За да допълня общия прием на белтъчини включихме в програмата й шейк – Pro Shape All – in със соев протеин и богатите на растителни белтъчини зрял фасул, леща, киноа, както и др. соеви продукти – тофу, соево мляко – соята намалява производството на тестостерон.

6. Прием на повече от 2 литра вода дневно за целия тримесечен период.

7. Включихме повече храни, богати на фибри, с цел понижаване нивото на тестостерона. Fit Line Бейзикс със стевия - по 1 пакетче във вода всяка сутрин за целия тримесечен период.

А ето и Резултатите от програмата - след три месеца:

 • Редукция на общо тегло – от 63 кг – 52 кг приблизително 20% минус;
 • Силно намалено окосмяване – външния признак за намаляване на тестостерона;
 • Потвърждение от лабораторните изследвания - данни от хормоналния анализ: понижени стойности на TSH спрямо предходните – по-бърз метаболизъм; съотношение FSH/LH – в полза на FSH – в норма – няма поликистоза
 • Ниво на тестостерон – нормализирано
 • Всички цели и желания бяха постигнати и изпълненни!

В заключение бих желала да кажа, че много жени разбират, че имат подобни проблеми едва когато здравето им се влоши – появи се нежелано окосмяване или когато решат да забременеят. За тези, които не разбират и не се интересуват от цифри и показатели ще кажа само, че не е нужно да познаваме сложните процеси, които се случват в тялото ни, за да сме здрави. Нужно е единствено да знаете, че има и други възможности и, че с продуктите на PM International може да подстигнете желани и трайни резултати за да бъдете в добра форма, жизнени, здрави.

II Пациент 

Жена на 60 год. Специален педагог по професия. Работи от 20 години с деца с увреждания, високо ниво на стрес ежедневно при изпълняване на служебните задължения, ниска физическа активност. Със заморяване и запъхтяване при ходене пеш и изкачване на стълби. Миналата година тя дойде със следните оплаквания: високо кръвно налягане 180/90, неповлияващо се добре от прилаганата терапия; общо тегло – постоянно растящо – за около година беше качила около 12 кг, с папилом на гърдата. Три години преди това й е била направена тотална хистеректомия. Беше се отказала да ходи по лекари и желанието й беше да й помогна да отслабне и да се чувства по-добре.

Като начало бяха направени следните диагностични процедури:

 • Физикален преглед и изследване с анализатора за структура на тялото. Данните показаха, че пациентката е с общо тегло 104, 4 кг при ръст 168 см, количество на мастната тъкан – 51,4 кг, BMI =37,0 кг/м2 –диагноза Затлъстяване II степен; ниво на вътрешни мазнини – 15 level – Висцерален тип затлъстяване; Основна метаболитна обмяна – 1658 kcal; оценката на съдържанието на вода показваше, че тялото е дехидратирано.
 • Бяха направени лабораторни изследвания по следните показатели – пълна кръвна картина, кр. захар на гладно, липиден профил, пикочна киселина, трансаминази (ASAT, ALAT), електролити (K, Na). Установени бяха високи стойности на общия и лошия холестерол, завишени нива на плазмената глюкоза на гладно, завишени стойности на ASAT. Ехографията на черния дроб показа мастна дегенерация.
 • Налице беше пациент с Метаболитен синдром.

Направих подробен анализ на хранителното й поведение и навици, и констарах редица грешки в храненето й от години. Обясних на жената, че основните принципи на лечение на Метаболитния синдром включват:
1. Немедикаментозно повлияване – режим, диета и физическа активност.
2. Медикаментозно повлияване.

Пациентката отказа медикаменти и тогава пристъпихме към следващата стпъка – набелязване на конкретни мерки за промяна в начина й на живот, които включваха: на първо място – редукция на телесното тегло – за сметка на мазнините; промяна на хранителните навици и поведение – ограничаване до минимум на сладки неща, сол, алкохол, богати на наситени мазнини храни; повишен прием на плодове и зеленчуци – фибри; съставяне на хипокалорийна диета и повишаване на физическата активност.

Ето нейната балансирана програма по месеци:

 • I месец: Цел – детоскикация, възстановяване на алкално киселинния баланс с комплекта клетъчна енергия –( Бейзикс+Активайс+Ресторейт Стевия) + Q 19 18к. + Омега 3 35 к.
  + Шейк за заместване на две хранения – тя предпочете с аромат на Ванилия и втория със Соев протеин – с цел висококачествено, богато на бълтъчини хранене, с малко калории, с баластни вещества за по-продължително усещане за ситост. Общо дневно – около 1110-1000 kcal – наложена рестрикция 40% поради диагноза затлъстяване II степен.
 • II месец – Цел: - Загуба на мастна тъкан, намаляване на LDL холeстерол, ускоряване на обмяната на веществата, регулиране на апетита. Употреба на ( Бейзикс+Активайс+Ресторейт СЪС СТЕВИЯ) + шейковете за заместване на две хранения + Про-шейп изи – 15-30 мин. Преди хранене по половин ч. лъж. в 250 мл вода + Чай Хербаслим – между храненията за подобряване на хидратацията.
 • III месец – адаптация на организма към постигнатото: Бейзикс стевия– сутрин; обедно хранене – заменено с шейк по избор; Ресторейт стевия – вечер 2 часа след хранене; Чай Хербаслим – междуу основните хранения през деня.
 • IV месец – заместване на едно хранене по желание с шейк.
 • V месец – заместване на едно хранене с шейк + Ресторейт стевия вечир.
 • VI месец – заместване на едно основно хранене с шейк по желание + Ресторейт стевия вечер + чай Хербаслим – за допълнително изчистване от токсини и излишна вода в тялото.

За де не Ви обременявам с цифри за резултатите по месеци ще Ви запозная само с тези след 6 месеца:

 • общо тегло 85,8 кг- (от 104,4 кг – 85,8 = 18,6 кг СВАЛЕНИ!
 • Редукция на мастна тъкан – от 51,4кг-35,0кг= 16,4 кг Загубена мастна тъкан!
 • Висцерална мазнина от 15 level на 9 level
 • Редукция на мастна тъкан в торса - от 26,8 кг-19,0 кг= 7,8 кг

ОГРОМЕН УСПЕХ! Само за 6 месеца от диагноза Затлъстяване втора степен жената е вече с диагноза свръхтегло. До границите на нормалното тя трябва да свали само още 4-5 кг. Но показателите й са проследени съвсем наскоро - холестеролът й вече е в норма; кръвната й захар е в норма, кръвното й налягане е 130/80. Беше изключително доволна от продуктите в програмата и бих казала, че се пристрасти към шоколадовия шейк.

През цялото време пациентката си водеше хранителен дневник, в който отразяваше какво е консумирала всеки ден, количеството приети течности, ниво на физическа активност. Ежемесечно сме правили анализ на резултатите с цел дълбоко разбиране на процесите, а не сляпо спазване на програмата. По този начин съпоставяйки данните от анализа с апарата с данните от дневника й ясно се виждаше как храните за контрол на теглото са й се отразили – дали са били в полза на мускулната маса, дали са редуцирани мазнини, дали има напредък в сваляне на теглото. Жената сравняваше себе си преди единствено със себе си след всичко, което беше постигнала, защото всеки от нас е уникален. Тя постигна своите цели и прие новото предизвикателство – да задържи постигнатото като приема ежедневно любимия си шейк, а аз вярвам, че ще се справи отлично, с малко помощ от моя страна разбира се.

ПАЦИЕНТ III

жена на 44 години. Надали има човек в тази зала, който не я познава. С нейно разрешение ще си позволя да снема конфиденциалността на резултатите й. Тя е жена със забързано ежедневие, пътува много в страната и чужбина, конкатува с много хора. Гони ръст на продажби, печалби, но освен много работа има и дом, деца и семейство. Тя трябва да е здрава, енергична и всеки ден с усмивка да посреща поредното предизвикателство. Това иска тя!

През 2014г. – на 16.12. - така сочи датата от компютърната разпечатка на изследването й - тя посети нашия център в Стара Загора и ме помоли да й направя едно изследване с Анализатора за структура на тялото. Нямаше никакви оплаквания. Оценката на телесната мазнина показа намаление – 12,9 кг при норма за нея от 14,4 кг до 21,3 кг, а оценката на Body mass indeks 20,9 кг/м2– диагноза подтегло. Направихме обстоен хранителен анализ и нещата бързо се изясниха. Дамата беше решила, че трябва да изключи всякакъв прием на мазнини – наситени и ненаситени защото според нея „имала леко оформено коремче“, а искала да има плосък корем. Такова коремче видимо нямаше. Говорихме дълго. Мислеше, че ако навлизайки в средната възраст покачи повече мазнини няма да изглежда добре, а може да има и други проблеми. Попитах я каква би била целта й от тук нататък – след като си е видяла изледването. Тя отговори – искам да съм здрава, жизнена и да изглеждам добре. Казах й добре – дай да съставим програма. За да влезеш в норма! Малко е необходимо да се направи, но е наложително! Защото както свръхтеглото и затлъстяването крият здравословни рискове, такива крие и подтеглото. Разговаряхме дълго за това, че мастната тъкан в тялото на човека има своето физиологично предназначение.

Накрая решихме, че за да влезат всички показатели в норма и да се изпълнят целите й тя трябва да употребява ежедневно комплекта клетъчна енергия – ( Бейзикс+Активайс+Ресторейт) - за дееспособност, имунитет + Fit Line Q10 Плюс - заради ежедневните стресови ситуации в работата й, Fit Line Omega 3 – за да подобри съотношението между добрите омега 3 и наситените мазнини от храната + Про ШЕЙп Изи и Задължително да замести само едно от храненията си ежедневно или едно от междинните си хранения с Pro Shape шейковете - шоколад и ванилия са й от любимите, но вече с цел запазване и леко покачване на мускулната маса.

Може да не се съмнявате, че дамата изпълни всичко. Научи се шофирайки да похапва здравословни мазнини – напр. сурови ядки и разни полезни семенца; да не гладува на обяд, а пътувайки да пие висококачествен балансиран проетеинов шейк. И за да е първенец сред нас в Здравословния начин на живот тръгна на фитнес, плюс заниманията по конен спорт!

На 04.12.2015г. Тя отново дойде при мене и отново направихме изследването. Беше отличник – мастната тъкан в тялото й беше 15,0 кг – в норма, индекса й на телесна маса беше 21,6 – нормално тегло.

Направете го и Вие! Използвайте продуктите на PM Int. за контрол на теглото не само при свръхтегло и затлъстяване, но и при подтегло или за покачване на мускулна маса.
Не е лесно, но си заслужават усилията и накрая ще бъдете напълно удовлетворени от себе си и от постигнатото.

Д-р Радослава Павлова, Управител на Мета Mерфект Консултативен център Стара Загора;
Мениджър PM International